Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τιμές Ασανσέρ.

Ψάχνεις για ασανσερ;
Τότε θέλεις οικονομία ρεύματος
έως 70% και χωρίς μηχανοστάσιο.


Οι τιμές για την εγκατάσταση ενός ασανσέρ έχουν πέσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Όταν λέμε εγκατάσταση ασανσέρ εννοούμε υδραυλικού ανελκυστήρα. Στις καινούριες πολυκατοικίες σχεδόν όλα τα ασανσέρ που μπαίνουν είναι υδραυλικά. Έχουν επικρατήσει τα υδραυλικά ασανσέρ, λόγω της χαμηλής τιμής και της απλότητας της εγκατάστασης. Βέβαια τα επόμενα χρόνια θα επανέλθουν τα ηλεκτροκίνητα, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε σε άλλο post.


Πίσω στο θέμα μας, όταν παίρνετε προσφορές με τιμή κάτω από 10.000 ευρώ για εγκατάσταση υδραυλικού ασανσέρ, πρέπει να προβληματίζεστε. Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα με νούμερα: Υδραυλικός ανελκυστήρας, 5 στάσεις, 8 άτομα.  Το κόστος των υλικών είναι 9.000 με 9.500 ευρώ, οποιαδήποτε εταιρία και αν επιλέξετε. Το κόστος της εργασίας είναι 1.800 ευρώ και το κόστος για την έκδοση της άδειας μαζί με το πιστοποιητικό είναι 500 ευρώ. Οπότε, σε μια εταιρία το κόστος που πληρώνει για να σας βάλει το παραπάνω ασανσέρ είναι 11.300 - 11.800 ευρώ. Επιπλέον, πρέπει να προστεθεί το κέρδος της εταιρίας, ας πούμε 10-15%. Είναι προφανές, ότι κάτι δεν πάει καλά με την προσφορά σας που είναι κάτω από 10.000 ευρώ.

Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση και η τιμή είναι τόσο χαμηλή; Αρχικά παίρνουμε σαν δεδομένο ότι η εταιρία  σας βάζει τα υλικά που γράφει στην προσφορά της και δεν σας βάζει τούρκικα, που μοιάζουν. Για να σας δώσει αυτή την χαμηλή τιμή, σημαίνει ότι δεν πληρώνετε ούτε εργατικά, ούτε κέρδος στην εταιρία. Η  συγκεκριμένη εταιρία έχει στρατηγική να κλείσει την δουλεία πολύ χαμηλά για να έχει μετά την συντήρηση. Όμως σε αυτήν την περίπτωση τα υπόλοιπα χρήματα που δεν δώσατε για την εγκατάσταση θα τα πληρώσετε σίγουρα στα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του ασανσέρ με την μορφή ανταλλακτικών, που φυσικά δεν είναι στην εγγύηση. Η εγγύηση που έχετε 5-10 χρόνια είναι μόνο για τα για εξαρτήματα που δεν πρόκειται να πάθουν ποτέ τίποτα. Τα υπόλοιπα είναι όλα αναλώσιμα και δεν έχουν καθόλου εγγύηση. Οπότε π.χ αν χαλάσει κάτι, σίγουρα θα είναι από τα αναλώσιμα. Η εταιρία που περιγράφεται παραπάνω πιέζει του τεχνικούς να κάνουν πολύ γρήγορα την εγκατάσταση για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι έχουν πολύ δουλεία με τις τόσο χαμηλές τιμές και ο δεύτερος είναι ότι από την βιασύνη της εγκατάστασης μετά θα προκύπτουν προβλήματα στο ασανσέρ και θα μπορούν να σας αλλάζουν διάφορα εξαρτήματα.

Επιπλέον, υπάρχει και άλλο ένα κολπάκι που εκμεταλλεύονται. Όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν ISO  εγκατάστασης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει οτι πιστοποιούν μόνοι τους τα ασανσέρ για να εκδοθεί η άδεια και δεν τα ελέγχει επιθεωρητής εταιρίας πιστοποιήσεων. Οπότε, μπορούν να λείπουν αρκετά εξαρτήματα ασφαλείας απο το ασανσέρ, τα οποία εσείς ούτε βλέπετε, ούτε ξέρετε οτι έπρεπε να υπάρχουν. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα το κόστος των υλικών θα είναι μικρότερο, αφού λείπουν εξαρτήματα. Όμως ταυτόχρονα και η ασφάλεια του ασανσέρ γίνεται αναμφίβολη. Βέβαια μετά απο 5-6 χρόνια το ασανσέρ υποχρεωτικά πρέπει να περάσει απο επανέλεγχο. Τότε θα έρθει επιθεωρητής και θα σας πεί ότι το ασανσέρ σας δεν πληρεί τους όρους και θα είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε τα διπλά σε κάποια άλλη εταιρία για να σας το φτιάξει όπως πρέπει. Αναφέρω κάποια άλλη εταιρία γιατί με αυτή που σας έκανε την εγκατάσταση δεν θα βρείτε το δίκιο σας.

Μια άλλη κατηγορία εταιριών είναι αυτές που χρωστάνε πολλά λεφτά και πάνε προς κλείσιμο. Αυτές οι εταιρίες δουλεύουν στο κόστος για να μπορέσουν να διασωθούν, τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Χαμηλή τιμή, κλείνουν τις δουλείες, παίρνουν προκαταβολές απο παντού και δουλεύουν στο κόστος για να μπορέσουν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.  Με αυτό τον τρόπο παρατείνουν την λειτουργία τους. Αλλά για σκεφτείτε τι αξία θα έχει μια εγγύηση 10 χρόνια απο μια εταιρία που έχει κλείσει. Οι εγγυήσεις που δίνουν τα εργοστάσια για τα εξαρτήματα τους είναι το πολύ 2 χρόνια και πάλι υπο όρους. Η εταιρία σας δίνει 10 για να είναι ελκυστική, αλλά αν κλείσει;

Τέλος, όταν παίρνετε την προσφορά προσέχετε αν είναι και η έκδοση της άδειας στην τιμή. Γιατί μια συνήθης πρακτική είναι να σας ζητάνε 500 ευρώ επιπλέον στο τέλος, για να βγεί η άδεια, λέγοντας οτι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα και γιαυτό δεν το έγραφαν στην προσφορά τους.

Τώρα ξέρετε τι πρέπει να προσέχετε....



2 σχόλια:

  1. www.anodoshellas.gr

    H εταιρεία ΑΝΟΔΟΣ ειδικεύεται στη συντήρηση, εγκατάσταση και ανακαίνιση ασανσέρ και παντός είδους ανελκυστήρων στις πλέον προσιτές τιμές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω μια προσφορά για τετραώροφο κτήριο στο Αιγάλεω.

      Διαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις